”Ystäväni Sylvesteri” on tarina siitä, mistä elinsiirron saaneiden EM-kilpailuissa on kyse

Tarja Savolainen

Joensuulaisen Tarja Savolaisen tarina kuvastaa Vantaalla 10.–17. heinäkuuta järjestettävien elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailujen perimmäistä ideaa.

Savolainen sairastui nuorena harvinaiseen Budd-Chiarin oireyhtymään, mikä johti siihen, että hänelle tehtiin maksansiirto. Savolainen nimesi uuden maksansa Sylvesteriksi ja solmi tämän kanssa sopimuksen:

– Me päätettiin selvitä. Molemmat huolehdimme toisistamme, Savolainen sanoo.

Savolainen kokee saaneensa uuden mahdollisuuden elämässään, ja haluaa käyttää sen tekemällä asioita, joilla voi tehdä itselleen ja muille hyvää. Hän ei ole ainoa elinsiirron saanut, joka on löytänyt nautintonsa urheilemista, kuten Vantaan EM-kilpailujen osallistujamäärä, noin 550 urheilijaa, osoittaa.

– Jos tätä yhteisöä ei olisi, niin en varmaankaan jaksaisi tehdä oikeastaan mitään, tai ainakin se olisi hyvin toisenlaista. Sillä on hirveän suuri merkitys, Savolainen toteaa.

EM-kilpailuissa keilailuun ja petankkiin osallistuvaan Tarja Savolaiseen ja hänen ajatuksiinsa elinsiirron jälkeisestä elämästä ja elinsiirtourheilusta voi tutustua tarkemmin 3-minuuttisella videolla, joka on dokumenttifilmintekijä Antti Jääskeläisen käsialaa. Ennen EM-kilpailujen ja sen yhteydessä järjestettävän Elinsiirtoliikunnan viikko -oheistapahtumakokonaisuuden alkua tullaan julkaisemaan useita Jääskeläisen videoita tapahtumaan osallistuvista henkilöistä.

 

Elinsiirron saaneiden EM-kilpailut ja Elinsiirtoliikunnan viikko

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n järjestämät elinsiirron saaneiden EM-kilpailut ovat 14 urheilulajin monilajikilpailut, jotka käydään Vantaalla 10.–17.7.2016. Suurin osa kilpailulajeista järjestetään Myyrmäen ja Tikkurilan urheilupuistoissa. EM-kilpailut koostuu itse asiassa kahden eri järjestön EM-kilpailuista, eli Sydän- ja keuhkosiirrokkaiden EM-kilpailuista sekä Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien EM-kilpailuista. Vantaalla kisat järjestetään ensimmäistä kertaa samaan aikaan ja samassa paikassa.

EM-kilpailujen yhteydessä järjestetään Euroopan Unionin Erasmus+ Sport -tukea saanut Elinsiirtoliikunnan viikko. Se koostuu elinsiirtoliikunnan työpajoista ja symposiosta, elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten leiristä sekä ympäri pääkaupunkiseutua järjestettävistä Sporttitori-yleisötapahtumista, joissa pääsee kokeilemaan eri lajeja ja liikuntamuotoja sekä saamaan tietoa elinluovutustoiminnasta. Sporttitorien päätapahtumassa Helsingin Kansalaistorilla tiistaina 12. heinäkuuta klo 15.00–19.00 esiintyvät ilmaiskonsertissa räppärit Särre, Gracias ja MC KOO.

Lisätiedot EM-kilpailuista ja Elinsiirtoliikunnan viikostawww.vantaa2016.fi