Dialyysissä oleva Koskenkorva hiihti Finlandia-hiihdon – seuraavaksi EM-kilpailuihin

Paavo Koskenkorva

Vantaalaisella Paavo Koskenkorvalla oli pitkäaikainen haave saada suksiinsa tarra onnistuneesti suoritetusta Finlandia-hiihdosta. Koskenkorva ei halunnut mennä siitä, mistä aita on matalin, joten hän hiihti 42 kilometrin hiihtokilpailun maaliin helmikuussa ilman munuaisia.

– Ajattelin, että nyt kun minulla ei ole munuaisia ja olen dialyysissä, se olisi itselle hyvä virstanpylväs, Koskenkorva toteaa.

Koskenkorva tekee hemodialyysiä kotoa käsin. Hänen puuttuvien munuaistensa virkaa – veren puhdistamista kuona-aineista ja ylimääräisestä nesteestä – tekee dialyysikone, joka nököttää Koskenkorvan asunnon nurkassa ja jonka hän on nimennyt Kariksi.

Koskenkorva osallistuu kotikaupungissaan Vantaalla 10.–17.7. järjestettäviin elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailuihin dialyysissä olevien sarjassa. Hän on elinsiirtojonossa, joten periaatteessa vaikka kesken kisaviikon voi soitto tulla ja Koskenkorva lähtee munuaisensiirtoon.

Jos soitto jää kuitenkin odottamaan kisojen jälkeiseen aikaan, Koskenkorva osallistuu kotikisoissaan laajaan kattaukseen yleisurheilulajeja: pituushyppyyn, korkeushyppyyn, kuulantyöntöön, kiekonheittoon, keihäänheittoon ja pikaviestiin.

Paavo Koskenkorvan tarinaan ja hänen partansa salaisuuteen voi tutustua 3-minuuttisella videolla, joka on dokumenttifilmintekijä Antti Jääskeläisen käsialaa.

 

Ennen EM-kilpailujen ja sen yhteydessä järjestettävän Elinsiirtoliikunnan viikko -tapahtumakokonaisuuden alkua julkaistaan useita Jääskeläisen tekemiä videoita tapahtumaan osallistuvista henkilöistä. Ennen Paavo Koskenkorvan videota on ilmestynyt videot joensuulaisesta Tarja Savolaisesta ja helsinkiläisestä Olavi Rautiaisesta.

ELINSIIRRON SAANEIDEN EM-KILPAILUT JA ELINSIIRTOLIIKUNNAN VIIKKO

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n järjestämät elinsiirron saaneiden EM-kilpailut ovat 14 urheilulajin monilajikilpailut, jotka käydään Vantaalla 10.–17.7.2016. Suurin osa kilpailulajeista järjestetään Myyrmäen ja Tikkurilan urheilupuistoissa. EM-kilpailut koostuu itse asiassa kahden eri järjestön EM-kilpailuista, eli Sydän- ja keuhkosiirrokkaiden EM-kilpailuista sekä Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien EM-kilpailuista. Vantaalla kisat järjestetään ensimmäistä kertaa samaan aikaan ja samassa paikassa.

EM-kilpailujen yhteydessä järjestetään Euroopan Unionin Erasmus+ Sport -tukea saanut Elinsiirtoliikunnan viikko. Se koostuu elinsiirtoliikunnan työpajoista ja symposiosta, elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten leiristä sekä ympäri pääkaupunkiseutua järjestettävistä Sporttitori-yleisötapahtumista, joissa pääsee kokeilemaan eri lajeja ja liikuntamuotoja sekä saamaan tietoa elinluovutustoiminnasta. Sporttitorien päätapahtumassa Helsingin Kansalaistorilla tiistaina 12. heinäkuuta klo 15.00–19.00 esiintyvät ilmaiskonsertissa räppärit SärreGracias ja MC KOO.

Suomen EM-joukkueen kokoonpano löytyy TÄÄLTÄ

Lisätiedot EM-kilpailuista ja Elinsiirtoliikunnan viikostawww.vantaa2016.fi