Keuhkojensiirron saanut urheilijapariskunta todistaa, että hengästyminenkin voi olla etuoikeus

Tuija Helander & Teijo Hietanen

Tuija Helander ja Teijo Hietanen ovat pariskunta, jonka molemmat osapuolet ovat saaneet keuhkojensiirron.

– Moni ajattelee, että keuhkosiirto on se, mikä meitä yhdistää. Mutta urheilu ja liikunta ovat niitä meitä yhdistäviä asioita, euralainen Helander sanoo.

Helander juoksi 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen 54,62 vuonna 1987 ja sijoittui sillä Rooman MM-kilpailuissa viidenneksi. Etenevä keuhkosairaus kuitenkin päätti Helanderin uran ennen aikojaan ja johti lopulta keuhkojensiirtoon vuonna 2000. Myös Hietasella on vahva urheilutausta yleisurheilusta ja kädenväännöstä ennen keuhkojensiirtoaan vuonna 2005. Pian siirtoleikkaustensa jälkeen he löysivät elinsiirtourheilun pariin.

– On mahtavaa, kun voi monen vuoden jälkeen hengästyä oikein kunnolla ilman, että se on sellaista ahdistavaa. Hengästyminenkin voi olla etuoikeus, Helander hymähtää.

Hietanen ja Helander pääsevät hengästymään Vantaalla 10.–17. heinäkuuta järjestettävissä elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailuissa. Molemmat osallistuvat useisiin yleisurheilulajeihin ja pelaavat lentopalloturnauksessa, jossa Suomen sydän- ja keuhkosiirrokkaiden joukkue on perinteisesti menestynyt erinomaisesti.

Tuija Helanderin ja Teijo Hietasen tarinoihin voi tutustua dokumenttifilmintekijä Antti Jääskeläisen tekemällä 4-minuuttisella videolla.

Ennen EM-kilpailujen ja sen yhteydessä järjestettävän Elinsiirtoliikunnan viikko -tapahtumakokonaisuuden alkua julkaistaan sarja Jääskeläisen tekemiä videoita tapahtumaan osallistuvista henkilöistä. Ennen Helanderin ja Hietasen videota on ilmestynyt videot joensuulaisesta Tarja Savolaisesta, helsinkiläisestä Olavi Rautiaisesta ja vantaalaisesta Paavo Koskenkorvasta.

ELINSIIRRON SAANEIDEN EM-KILPAILUT JA ELINSIIRTOLIIKUNNAN VIIKKO

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n järjestämät elinsiirron saaneiden EM-kilpailut ovat 14 urheilulajin monilajikilpailut, jotka käydään Vantaalla 10.–17.7.2016. Suurin osa kilpailulajeista järjestetään Myyrmäen ja Tikkurilan urheilupuistoissa. EM-kilpailut koostuu itse asiassa kahden eri järjestön EM-kilpailuista, eli Sydän- ja keuhkosiirrokkaiden EM-kilpailuista sekä Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien EM-kilpailuista. Vantaalla kisat järjestetään ensimmäistä kertaa samaan aikaan ja samassa paikassa.

EM-kilpailujen yhteydessä järjestetään Euroopan Unionin Erasmus+ Sport -tukea saanut Elinsiirtoliikunnan viikko. Se koostuu elinsiirtoliikunnan työpajoista ja symposiosta, elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten leiristä sekä ympäri pääkaupunkiseutua järjestettävistä Sporttitori-yleisötapahtumista, joissa pääsee kokeilemaan eri lajeja ja liikuntamuotoja sekä saamaan tietoa elinluovutustoiminnasta. Sporttitorien päätapahtumassa Helsingin Kansalaistorilla tiistaina 12. heinäkuuta klo 15.00–19.00 esiintyvät ilmaiskonsertissa räppärit SärreGracias ja MC KOO.

Suomen EM-joukkueen kokoonpano löytyy TÄÄLTÄ

Lisätiedot EM-kilpailuista ja Elinsiirtoliikunnan viikostawww.vantaa2016.fi