Elinsiirron saaneiden EM-kilpailujen avauspäivänä maanantaina kaksi kilpailulajia ja avajaiset

Tomi Palovaara

Elinsiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailut alkavat maanantaina 11. heinäkuuta Vantaalla. EM-kilpailut ovat 14 lajin monilajikilpailut ja lajitapahtumia on kuutena päivänä, maanantaista lauantaihin.

Ensimmäisen kilpailupäivän lajit ovat niin kutsuttu mini-maraton, eli viiden kilometrin katujuoksu sekä darts. Mini-maratonin lähtö ja maalintulo ovat Myyrmäen urheilukentällä ja juoksureitti kulkee urheilukentän ympäristössä. Darts-kilpailut käydään hotelli Rantasipi Airportissa, jossa toimii myös EM-kilpailujen kisatoimisto.

Dartsissa mukana on yksi suomalaisurheilija, eurajokelainen Nina Nordlund. Mini-maratonilla suomalaisjuoksijoita on seitsemän: lemiläinen Salme Muurikka, järvenpääläinen Ilona Ojala, lieksalainen Anne Tirronen, oululainen Markus Niemelä, tamperelainen Tomi Palovaara, kirkkonummelainen Antti Pollari ja lohjalainen Jerry Kettunen.

Maanantaina järjestetään myös EM-kilpailujen avajaiset Tikkurilan uudella torilla klo 17.00 alkaen. Avajaisten juontajana toimii toimittaja-selostaja Tero Karhu, joka tulee toimimaan juontajana myös muissa viikon tapahtumissa.

Elinsiirron saaneiden EM-kilpailuihin osallistuu kaikkiaan noin 550 urheilijaa 24 Euroopan maasta. Suomalaisurheilijoita on mukana 94. Suurimmassa osassa lajeista kilpaillaan ikäluokittain. Elinsiirron saaneiden EM-kilpailut pitää sisällään itse asiassa kahdet eri järjestön kisat, eli Elinsiirron saaneiden ja dialyysissa olevien EM-kilpailut (10.–17.7.) sekä Sydän- ja keuhkosiirrokkaiden EM-kilpailut (11.–16.7.). Maanantaina kilpaillaan vain ensin mainitun kisan lajeissa.

Samanaikaisesti EM-kilpailujen kanssa järjestetään myös Elinsiirtoliikunnan viikko, joka on Euroopan unionin Erasmus+ Sport -ohjelman osarahoittama tapahtumakokonaisuus. Elinsiirtoliikunnan viikon ohjelmaan kuuluvat elinsiirtoliikunnan työpajat ja symposio (12.–15.7.), elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten leiri (13.–15.7.) sekä ympäri pääkaupunkiseutua järjestettäviä Sporttitori-yleisötapahtumia (11.–16.7.).

Ennen maanantain avajaisia Tikkurilan torilla järjestetään viikon ensimmäinen Sporttitori-tapahtuma klo 12.00–15.00. Sporttitorilla on erilaisia sporttisia toimintapisteitä sekä esimerkiksi mahdollisuus tehdä maksuton kehonkoostumusmittaus (yli 16-vuotiaille). Sporttitorilta voi myös hakea itselleen elinluovutuskortin ja saada tietoa elinsiirroista ja oman elinluovutustahtonsa ilmaisemisen merkityksestä.

Suomalaisurheilijat Vantaan EM-kilpailuissa maanantaina 11.7.

Mini-maraton, Myyrmäen urheilukenttä klo 9.00 alkaen

  • Salme Muurikka, Lemi
  • Ilona Ojala, Järvenpää
  • Anne Tirronen, Lieksa
  • Markus Niemelä, Oulu
  • Tomi Palovaara, Tampere
  • Antti Pollari, Kirkkonummi
  • Jerry Kettunen, Lohja

Darts, Rantasipi Airport Hotel klo 9.00 alkaen

  • Nina Nordlund, Eurajoki

Suomen joukkueen kokoonpano kokonaisuudessaan löytyy TÄÄLTÄ.

EM-kilpailujen kotisivutwww.vantaa2016.fi