Olavi Rautiaiselle ensimmäinen henkilökohtainen Euroopan mestaruus

Pierre Charretier & Olavi Rautiainen

Elinsiirron saaneiden EM-kilpailujen toisena kisapäivänä elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien (ETDSF) kilpailuissa pelattiin petankkia. Tikkurilan urheilupuistossa olikin suuri joukko kilpailíjoita ja kannustajia eri maista.

Tiukkaa kisaa käytiin monissa sarjoissa, niin henkilökohtaisessa kuin parikilpailuissa. Miesten 60–69-vuotiaiden sarjassa käytiin Suomen Olavi Rautiaisen ja Ranskan Pierre Charretierin välillä tasainen, kahden hyvähermoisen heittäjän finaali. Lopussa Rautiainen onnistui kääntämään loppuottelun edukseen ja näin hän nappasi ensimmäisen henkilökohtaisen EM-tittelinsä.

Helsinkiläinen Rautiainen iloitsi mestaruudestaan ja kertoi, että erityisen makeaksi voiton teki se, että vastassa oli ranskalainen pelaaja.

– Ranskalaisille petankki on vähän kuin kansallispeli ja siksi voitto kyllä hivelee mieltä, hän iloitseen hymyillen.

Rautiaiselle liikunta merkitsee erityisen paljon, sillä se pitää yllä niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia. Haasteita ja tavoitteita hän on löytänyt urheilun kautta. Viikottaiset keilavuorot pitävät miehen liikkeelle ja viimeisin miehen harrastus, diskotanssi, laittaa todella vipinää puntteihin.

– Rajoja täytyy uskaltaa kokeilla ja vieläkin, vaikka mittarissa on 62-vuotta, rohkeutta ja elämäniloa riittää, hän naurahtaa.

Munuaisiirränteen lisäksi hän kärsii heikosta näösta ja kuulosta, mutta rohkeutta ottaa vastaan tulevaisuuden haasteita häneltä ei puutu. Hänelle jokainen päivä on hyvä päivä tsempata.

Tällaisesta elämänmyönteisyydestä, optimismista ja kannustavuudesta Rautiainen tunnetaankin koko Suomen joukkueessa. Häneltä riittää kannustava sana jokaiselle kanssaurheilijalle ja myös kanssakilpailijoille. Siis todellista urheiluhenkeä – isolla U:lla.

Rautiaisen kisäviikko alkoi siis parhaalla mahdollisella tavalla, EM-tittelillä. Parikilpailussa Hannu Ouvisen kanssa hän saavutti hopeaa. Perjantaina Rautiaisen ohjelmassa on vuorossa keilailu.

– Omat kisat alkoivat hyvin mestaruudella ja nyt tsempataan koko Suomen joukkue hyviin tuloksiin ja ylittämään itsensä. Meillä on täällä monissa eri laijeissa hyvä edustus ja aion itsekin käydä katsomassa myös muita lajeja jos vain ehdin, Rautiainen lupaa ja kehottaa myös suurta yleisöä eri kisapaikolle katsomaan kisoja, joissa jokainen on voittaja.

Teksti ja kuva: Ari Martinaho