Markus Niemelälle sulkapallokultaa ensimmäisissä elinsiirron saaneiden kisoissaan

Markus Niemelä

Markus Niemelä saavutti Suomelle EM-kotikisojen ensimmäisen sulkapallon kultamitalin. Hän kilpaili EM-kilpailussa Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien kisoissa, sarjassa miehet 18–29 vuotta. Nämä ovat hänelle myös ensimmäiset elinsiirronsaaneiden kansainväliset kisat eli voitto heti ensi yrittämällä.

Niemelälle liikunta ja urheilu ovat koko elämä. Ja koko elämänsä hän on myös liikkunut. Rakkaita lajeja ovat olleet maastohiihto, pitkät juoksumatka sekä tennis. Sairaus katkaisi hetkellisesti menestyneen urheilijanuorukaisen uran, mutta nyt urheilu ja liikkuminen ovat jälleen tärkeä osa hänen elämäänsä. Tästä osoitus tämä EM-kilpailu menestys.

Markuksen elämä ja ura urheilijana oli kuitenkin todella katkolla. Sillä 2011 keväällä hän sai pysähdyttävän tiedon. Hänellä todettiin vakava sairaus, sidekudoskyhmyinen Hodginsin tauti. Stytostaattihoidot aloitettiin heti, sillä oireiden taustalla oli imukudossyöpä.

– Olin tuolloin 20-vuotias kilpaurheilija. Sairastumisesta huolimatta treenaamista ja aktiivista urheilu-uraa oli vaikea jättää ja vielä stytostaattihoitojenkin aikana liikuin kuin viimeistä päivää, hän muistelee.

Stytostaattihoidot eivät kuitenkaan purreet ja eteen tuli kantasolusiirto.

– Matkassa oli monia mutkia, mutta kantasolusiirto onnistui. Vaikka kaikki ei sujunut ihan nappiin, niin vuoden 2013 lopulla alkoi tauti olla lopullisesti voitettu. Ja taas oli mahdollista myös urheilla. Ei se kilpailuvietti sairauden myötä katoa, Markus kertoo nauraen.

Sairaudestaan toipuessaan hän on jo osallistunut jonkin verran kansallisiin kilpailuihin.  Elinsiirron saaneiden EM-kisat olivat hänelle nyt ensimmäiset lajiaan. Kokeneena urheilijana Markus on kiertänyt eri kansainvälisiä kilpailuja ennen sairastumistaan. Näitä elinsiirron saaneiden EM-kisoja hän pitää todella hienona tapahtuman ja kovana kilpailuina.

– Sanoisin, että nämä ovat ”matalan kynnyksen” kilpailut. Jokainen voi asettaa kilpailutavoitteensa ihan itse ja näin myös jokainen on voittaja. Tänne voi lähteä kisaamaan rennosti tai sitten, kuten minä, ihan hakemaan myös kovaa kilpailua ja menestystä, hän sanoo.

Näissä kisoissa todella löytyy aina sopivan tasoisia vastustajia. Sen osoitti myös Markus Niemelän tiukka taistelu sulkapallokisan voitoista Unkarin Zoltán Kókan kanssa. Marginaalit olivat pienet ja tiukka ottelu päättyi Niemelälle erin 2–1.

Markus Niemelän kasvoilta näkyi selvästi ylpeys. kun hän esitteli mestaruusmitaliaan. Tämä oli yksi etappi 25-vuotiaan lääkäriksi opiskelevan urheilijanuorukaisen tiellä. Hänellä oli myös tärkeää asiaa erityisesti nuorille, jotka ovat sairastuneet vakavasti ja ovat toipumassa ja aloittamassa elämäänsä uudelleen.

– Minulle liikunta ja urheilu oli kannustava juttu ja portti eteenpäin. Liikkua kannattaa aina kun voi. Se auttaa toipumisessa ja samalla on mielekästä tekemistä, ei masennu niin helposti eikä synny ”potilaan” identiteettiä. Tuntee, että on elämässä kiinni. Lisäksi urheillessa tapaa mukavaa porukkaa, joka kannustaa ja tukee ja iloitsee yhdessä menestyksestä. Sen muuten näkee täällä Vantaallakin näissä kisoissa, Niemelä iloitsee.

Teksit ja kuva: Ari Martinaho