Elinsiirtoliikunnan symposio: Professori Heike Spadernan haastattelu

Heike Spaderna

Heike Spaderna on yksi Vantaan elinsiirtoliikunnan symposion puhujista. Hänen torstaisen esityksensä otsikko oli "Physical activity and event-free survival in the 'Waiting for a New Heart Study". Tässä on professori Spadernan lyhyt haastattelu:

Mitä teet työksesi?

Olen terveyspsykologiaan, psykometriikkaan ja persoonallisuuspsykologiaan erikoistunut professori Trierin yliopistosta.

Miten kiinnostuit liikunnan vaikutuksista elinsiirron saaneiden elämään?

Itseasiassa vahingossa. Olen aina ollut liikunnallinen ihminen, joten liikunta on minulle tärkeää. Tapasin kesäkurssilla San Fransiscossa professori Gerdy Weidnerin, kun olin tekemässä väitöskirjaani. Hän keksi tämän aiheen kuullessaan ihmisistä, joiden terveyskäyttäytyminen näytti osaltaan parantavan polikliinisten elinsiirtoa odottavien potilaiden komplikaatiovapaata selviytymistä ja pyysi minua tutkimaan aihetta kanssaan. Kun olin saanut tutkimussuunnitelman valmiiksi, keskityin verkostoitumaan ja sainkin rahoituksen. Tutkimus on jatkunut nyt yli kymmenen vuoden ajan. Olemme todistaneet hypoteesin oikeaksi ja olemme kirjoittaneet liikunnan lisäksi myös muista vaikutuksista kuten ravintotottumuksista. Tällä hetkellä tutkimme elinsiirron jälkeistä elämää.

Miksi päätit tulla tänne (symposioon)?

Kun minut kutsuttiin tänne, ajattelin että tapahtuma on oiva tilaisuus tavata alan tutkijoita ja liikunnallisia elinsiirron saaneita ihmisiä. Odotan erityisesti Casper Palmvigin puhetta.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut, että on todella olemassa lääkäreitä ja kirurgeja, jotka ymmärtävät liikunnan tärkeyden. On hienoa, että muutkin ajattelevat samalla tavalla kuin minä. Uskon, että symposio auttaa meitä jatkamaan haastavaa tutkimustyötä todistaaksemme, että liikunnan mukaan otto auttaa. Kuulen paljon lannistavia kommentteja liikunnan ja psykologisten vaikutusten tutkimisesta elinsiirrossa. Jotkut pitävät elinsiirron saaneita sairaina, eivätkä ymmärrä miksi psykologisia asioita pitäisi tutkia.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joista aiot kertoa eteenpäin kun palaat kotiin ja töihin?

Kerron tunnelmasta, rohkaisuista ja motivaatiosta. Kerron myös, että on olemassa paljon elinsiirron saaneita jotka liikkuvat, ja jotkut jopa urheilevat tosissaan.

Onko hyvä juttu järjestää elinsiirtoliikunnan symposio EM-kisojen yhteydessä?

Kyllä, ehdottomasti!

Miten elinsiirron saaneiden liikuntamahdollisuuksia voisi kehittää?

Sairaaloiden pitäisi sisäistää tapoja kertoa liikunnan hyödyistä ja tärkeydestä. Tulevaisuudessa meidän pitäisi alkaa kehittää malleja tuoda liikuntaa paremmin esille potilaille. He voivat kyllä saada liikunnallista kuntoutusta, mutta harva käyttää tämän mahdollisuuden. Meidän pitää parantaa sitä prosessia potilaan siirtymisestä sairaalasta takaisin normaaliin arkeen.

Teksti: Melisa Yasav, kuva: Hannes Penttilä