Koneinsinöörin hiottu tekniikka toi tuplakultaa

Claudia Hombach

Saksan Claudia Hombachille Myyrmäen yleisurheilukentän palkintopalli tuli viikonloppuna hyvinkin tutuksi. Ensikertaa EM-tasolla kisannut Hombach, 45, otti ylivoimaiset kultamitalit sekä kuulantyönnössä että pallonheitossa lauantaina. Perjantaina hän kiri puolestaan hopealle keihäänheitossa.

– Valmentajani on senioreiden kansainvälistä huippua juuri keihäänheitossa, joten siinä onkin nyt paineet tulla paremmaksi, Hombach nauraa.

Koneinsinöörin ammatin kautta juuri heittolajien tekniikka kiehtoo.

– Heittämisessä on jotain kaunista, erityisesti keihäänheitossa. Siinä haluankin kyllä jatkossa kehittyä vielä enemmän, koska olen vasta aloittelija.

Intoa riitti kisata myös monessa muussa lajissa. Hombach oli mukana alkuviikosta petanquen parikisassa ja nyt viikonloppuna 400-metrin viestissä sekä korkeushypyssä. Vaikka mitalisijat jäivät niissä saavuttamatta, ei hymy ole missään vaiheessa hyytynyt. 

– Minulle on tärkeintä pitää hauskaa. Olen tavannut kisoissa paljon hienoa ihmisiä muista joukkueista. Myös järjestäjiltä ja vapaaehtoisilta saatu energia on ollut mielettömän hienoa. Olemme päässeet piipahtamaan myös Vantaalla ja Helsingissä vapaapäivinä, ja lisäksi sain viettää syntymäpäivääni joukkueen kanssa laulaen ja juhlien. Olen niin myyty, että päätin juuri palata tänne viettämään kesälomaani, Hombach kertoo hymyillen.

Juuri urheilun yhteisöllisen ilon löytäminen uudelleen on saanut lapsena 7-ottelua harrastaneen Hombachin palaamaan yleisurheilun pariin nyt myöhemmällä iällä. Hän harrasti 7-ottelua aina 16-vuotiaaksi saakka kotikaupungissaan Mönchengladbachissa. Sitten tekniikan opiskelut ja koneinsinöörin työt veivät ja yleisurheilu jäi.

Kolme vuotta sitten Hombach sai uuden maksan monen vaikean vaiheen kautta. Vain viisi minuuttia nuorempi kaksoisisko Astrid luovutti osan omastaan, ja samaan olisi tarjoutunut myös vanhempi isosisko. Hombachin pitkäaikainen aviomies on myös ollut vahvana tukena ja kannustanut eteenpäin koko ajan.

Hombachin toista syntymäpäivää vietettiin 3. kesäkuuta 2013. Sen jälkeen heräsi ajatus palata lapsuuden rakkaan harrastuksen pariin. Hän päätti suorittaa Saksan urheilustipendin 2014.

– Silloin löysin taas sen lapsuuden ilon urheiluun.

Ennen tämän vuoden EM-kisoja hän onkin osallistunut jo kahdesti Saksan kansallisiin kisoihin. Vantaan EM-kisoissa koetun ilon jälkeen on tähtäin nyt jälleen astetta korkeammalla, ensi vuoden MM-kilpailuissa Espanjan Malagassa.

– Tavoitteeni on vain tulla omissa lajeissani entistä paremmaksi. Mitä sitten tapahtuu, ei tiedä, Hombach hymyilee.

Teksti ja kuva: Felix Siivonen